Tuinontwerp Hengelo

Meer ideeën voor het inrichten van je tuin? Laat een tuinontwerp op maat maken.

Wil je in de omgeving van Hengelo je tuin opnieuw laten inrichten? Of heb je een nieuwe woning gekocht en is het buitenterrein nog leeg? Een tuinarchitect kan een compleet tuinontwerp voor je maken. Daarmee krijg je een prachtige, doordachte tuin naast je woning met een hoge gebruikswaarde. Een tuinontwerp laten maken is niet erg duur en levert een veel beter resultaat op dan zelf een tuin improviseren.

Hier lees je hoe een tuinontwerp Hengelo gemaakt wordt, wat nu populaire stijlen zijn, en welke kosten een tuinontwerp laten maken met zich meebrengt.

 

Hoe werkt een tuinontwerp Hengelo laten maken?

Denk je erover om in zee te gaan met een tuinarchitect? Een verstandige keuze! Let wel – een tuinontwerp laten maken is niet binnen een dag gebeurd. Om er zeker van te zijn dat je de komende tien jaar gelukkig bent met je nieuwe buitenruimte, maakt de tuinarchitect meerdere schetsen en indelingen. Voordat het definitieve plan op tafel ligt worden er meestal deze stappen doorlopen.

 • 1. Een tuinarchitect zal als eerste stap een persoonlijk gesprek met je inplannen. Daarbij kan je al je wensen en eisen voor de nieuwe tuin uit de doeken doen. De tuinarchitect zal die als uitgangspunt gebruiken voor het nieuwe ontwerp. Hij of zij kan ook suggesties doen voor inrichtingselementen waar jij zelf nog niet aan gedacht had.
 • 2. Als de samenwerking goed bevalt, meet de tuinarchitect je tuin op. Daarbij kijkt hij ook naar de lichtval, de zichtlijnen vanuit het huis en de tuinhoek, en naar elementen die behouden zullen blijven. Hij kan ook testen aan de bodem uitvoeren.
 • 3. De tuinarchitect stelt een plan op voor de tuin. Hierop komt een indeling voor de belangrijkste tuinelementen te staan: de bomen, struiken en bloembedden, een terras of vlonder, de tuinpaden en tuinafscheidingen.
 • 4. Jij krijgt voorlopige schetsen, plattegronden en vaak een 3D tuinontwerp te zien. Vooral met de geavanceerde 3D-ontwerpen krijg je een heel goed beeld van hoe je tuin er uiteindelijk uit komt te zien. Je kunt feedback geven op dit voorlopige plan, en de architect verwerkt je commentaar in de volgende versie(s) van het plan.
 • 5. Ben je tevreden met het concept voor je nieuwe tuin? De tuinarchitect presenteert dan uitgebreid het definitieve plan aan je. Je krijgt een paar ontwerpen te zien, zoals een gekleurde plattegrond, een beplantingsplan, een lijst van voorgestelde objecten en het 3D tuinontwerp.
 • 6. Op verzoek kan de tuinarchitect ook een beplantingsplan voor je maken – een complete planning voor welke planten er waar in je tuin komen te staan. De architect houdt daarbij rekening met de bloemkleur, hoogte, bloeitijd en zorgbehoefte van elke plant, zodat de beplanting een harmonieus geheel gaat vormen.
 • 7. Je kan het definitieve tuinontwerp Hengelo nu gebruiken om door een hovenier in Hengelo je tuin te laten aanleggen. De architect kan je op verzoek doorverwijzen naar een geschikte hovenier, die al dan niet bij hetzelfde bedrijf werkt.

Hier zijn gerealiseerde projecten van andere hoveniers te vinden.

 

Een speciale stijl voor je tuinontwerp Hengelo

Een paar verschillende soorten tuinen zijn al jarenlang of zelfs eeuwenlang populair. Sommige tuinontwerpers hebben zich gespecialiseerd in deze stijlen. Als jij zo’n tuin wilt, kunnen deze vakmensen een eersteklas tuin in die specifieke stijl voor je ontwerpen. Dit zijn een paar tuinstijlen die op dit moment gewild zijn:

 • Japanse tuin, met bamboe, water en rotsen.
 • Mediterrane tuin, met droogtebestendige planten, natuursteen en boompjes in potten.
 • Landelijke tuin, met heggen, gazonnetjes, loofbomen en terracotta.
 • Designtuin, met strakke lijnen, sobere tinten, rechthoekige waterpartijen en grind.
 • Boheemse tuin wordt, als je het aandurft, vaak de meest besproken tuin van de buurt. Wilde kleuren en patronen, en contrasterende vormen en materialen maken een kunstobject van je tuin.
 • Natuurlijke tuin is een tuin waarin wilde planten en dieren alle kansen krijgen. Strakke lijnen en nauwgezet tuinonderhoud in Hengelo is hier ver te zoeken.
 • Romantische tuin legt de nadruk op sierlijke vormen, weelderige bloemen, afwisseling van schaduw en licht en verborgen plekjes.

 

Ontwerp tuin

 

Tuinontwerp voor een kindvriendelijke tuin

Een kindvriendelijke tuin is geschikt om in te spelen, te ontdekken en te genieten. Een ontwerper die hier ervaring mee heeft weet precies wat de leukste en nieuwste dingen zijn om je kids te laten kennismaken met het tuinleven. Gazonnetjes om op te spelen, makkelijke planten met uitbundige bloemen en speeltoestellen zijn populaire inrichtingselementen.

Kinderen houden ook van het leven dat een (ondiepe) vijver in de tuin brengt en leren veel van planten die vlinders, bijen en vogels aantrekken. Een kindvriendelijke tuin is ook veilig – hij bevat geen harde randen, giftige of stekelige planten of forse hoogteverschillen.

 

Tuinontwerp voor een kleine tuin

Als je tuintje in het hart van een grote stad ligt, moet je het beste maken van de oppervlakte die je hebt. Een ervaren tuinarchitect weet ook van een kleine tuin een spectaculaire ruimte te maken. Hij kent de do’s en don’t voor deze situatie – een gazon ziet er bijvoorbeeld snel lachwekkend uit in een klein tuintje.

Een paar visuele truukjes kunnen je tuin een stuk groter laten lijken. De ontwerper zal vaak werken met hoogte-elementen (bamboe, terrassen, grote plantpotten, grote tegels) waardoor de tuin groter lijkt dan hij is.

 

Wat kost een tuinontwerp laten maken?

De prijs van een tuinontwerp Hengelo laten maken hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld van het formaat van je tuin, het aantal aanpassingen van het voorlopige plan dat er gedaan moet worden, en de ervaring van de tuinarchitect.

Voor een tuinontwerp voor een gemiddelde tuin tot 100 vierkante meter kan je rekenen op een bedrag van €250 tot €600 voor een ontwerptraject. Een ontwerp voor een tuin die 10 keer zo groot is, 100 m2 dus, kost ongeveer 2 of 3 keer zoveel.

Een gedetailleerd beplantingsplan, waarmee je een volledige indeling en lijst krijgt van de planten die er in je tuin komen, kost veel tijd om te maken. Meestal kost je dit rond de 50% van de kosten van het tuinontwerp extra.

Neem direct contact op voor een prachtig ontwerp van je tuin.

Of ontvang een vrijblijvende offerte