Tuinonderhoud Hengelo

Laat je tuin onderhouden door een specialist. Neem contact op voor een offerte op maat.

Tuinonderhoud Hengelo. Op zoek naar iemand die tuinonderhoud Hengelo voor je kan uitvoeren? Een tuinman kan je ongelofelijk veel werk uit handen nemen. Bovendien weet hij precies hoe hij het onderhouden tuin uitvoert, waardoor het best mogelijke resultaat krijgt. Lees hier welke klussen een tuinman allemaal voor je kan uitvoeren. En wat de kosten van tuinonderhoud zijn.
 
Inhoud pagina

Wat is het verschil tussen onderhouden tuin en tuinaanleg?

Een goede tuinman kan de tuin onderhouden, maar ook nieuwe elementen aanbrengen – of zelfs een hele nieuwe tuin inrichten. Andere tuinmannen onderhouden echt alleen de tuin zoals hij is. Wil je dus ook nieuwe bestrating laten leggen, een pergola laten plaatsen of zelfs een vijver laten graven? Ga na wat de tuinman allemaal voor je kan betekenen!

 

Welk tuinonderhoud Hengelo kan een tuinman voor je uitvoeren?

Als we even puur kijken naar het onderhouden van een bestaande tuin, dan komen daar meer losse klusjes bij kijken dan je misschien denkt. Bij het onderhouden tuin kan een tuinman de volgende werkzaamheden verrichten.

Grondwerk

De bodem is de basis van de tuin. De grond moet aangepast zijn op het gebruiksdoel: of je er planten in wil neerzetten, bestrating op wil leggen, of een tuinhuisje op wil neerzetten. Een tuinman kan de bodem voor je omspitten, beluchten en bemesten. Hij kan de afwatering verbeteren en de grond vervangen. Ook kan hij verhogingen of verdiepingen voor je aanbrengen.

Gazon

Om een piekfijn gazon te krijgen bestaan er veel verschillende methodes. Een gazon kan worden geverticuteerd, gemaaid en gewied. De randen kunnen worden afgestoken, het gras kan bemest en bewaterd worden, en plagen (zoals emelten) kunnen bestreden worden. Ook kan het oude gazon verwijderd worden, waarna er een nieuw gazon wordt gelegd of ingezaaid.

Planten

Van kleine bodembedekkers tot volgroeide bomen: elke tuinplant heeft zijn eigen onderhoudsbehoefte. En een tuinman weet precies hoe hij je planten in een perfecte conditie houdt. Om dat te doen kan hij heggen scheren, struiken snoeien, bomen knotten, onkruid wieden en nog veel meer.

Afval

Een goed groeiende tuin produceert altijd afval, en bij het onderhouden tuin ruimt de tuinman dit voor je. Hij kan bladafval en dode planten opruimen, alg en mos weghalen, schimmels doden, en zwerfvuil verwijderen.

Vijver

Waar water is, is leven. Een vijver is een prachtig element in je tuin, maar wel een gevoeliger systeem dan tuinplanten of bestrating. Een tuinman met de juiste expertise reinigt de vijver van alg, draadalg en andere groeisels. Hij ruimt plantenafval en gevallen bladeren op, knipt water- en oeverplanten bij en zorgt voor de vissen. Ook kan hij onderhoud plegen aan de vijverpomp, waardoor die goed blijft werken en lang meegaat.

Reparaties

Veel tuinmannen voeren ook reparaties uit. Ze behandelen je tuinmeubilair en schuur zodat die langer meegaan. Ze egaliseren een verzakte stoep, schroeven losse delen van je schutting weer vast, en schilderen je hek.

 

Boom snoeien tuinman

 

Welke vormen van tuinaanleg zijn er?

Als je een tuinman met een uitgebreid takenpakket (ook wel hovenier genoemd) in dienst neemt, kan die ook nieuwe elementen aan je tuin toevoegen en zo de kwaliteit ervan verbeteren. Overleg met de tuinman wat je wensen zijn, en hij vertelt je graag wat er mogelijk is. Veel voorkomende klussen die we onder tuinaanleg scharen zijn:

 • Bestrating leggen en halfverharding (grind, houtstrooisel) leggen
 • Borderstenen en verhoging aanleggen
 • Nieuwe tuinplanten neerzetten
 • Houten constructies (schuttingen, pergola’s, overkappingen, schuurtjes) neerzetten
 • Vlonders en terrassen creëren

 

Wanneer tuinonderhoud laten uitvoeren een goed idee is

Je kan tuinonderhoud Hengelo op elk gewenst moment laten uitvoeren. Sommige mensen vinden een paar losse blaadjes in de tuin al geen gezicht. Andere vinden het juist mooi en natuurlijk als er ‘wilde’ planten de helft van de tuin overwoekeren. Uiteindelijk beslis je zelf wanneer je een hovenier laat komen.

Denk er wel aan dat achterstallig onderhoud schade kan veroorzaken. Slecht onderhouden tuinmeubilair kan gaan rotten of schimmelen, en je tuinplanten kunnen sterven als insecten niet onder controle gehouden worden. Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld gladheid door vallende bladeren of de groei van voor huisdieren en kinderen giftige onkruiden.

Wat is een goed seizoen om tuinonderhoud Hengelo te laten verrichten? Eigenlijk valt er in elke maand wel iets te doen in de tuin. En in elk seizoen vallen er een paar unieke klusjes te doen.

 • De winter is een goede tijd om hekken te laten repareren en ander onderhoud uit te voeren.
 • In de lente kunnen we nieuwe planten neerzetten, de tuin spitten en bemesten, onkruid verwijderen en het gazon in orde maken.
 • De zomer is een geschikt seizoen om bepaalde struiken te knippen, water te geven, te wieden en het gazon te verticuteren.
 • De herfst is het drukste seizoen voor de tuinman. Plantenbedden moeten gecultiveerd worden, struiken en bomen gesnoeid, het gezon moet belucht worden, en natuurlijk is er meer dan voldoende (blad) afval om op te ruimen.

 

Wat de prijs van tuinonderhoud in Hengelo?

De prijs tuinonderhoud hangt af van de klus die er uitgevoerd moet worden. Voor de meeste eenvoudige werkzaamheden (gras maaien, bladeren opruimen, planten snoeien, onkruid wieden) rekent een tuinman alleen zijn uurtarief. Dat ligt tussen de €30 en €50 per uur.

Voor de meeste andere werkzaamheden komen daar nog kosten per uur bij, omdat ze zwaarder werk of meer expertise met zich meebrengen. Daarbij zit dan de prijs van de gebruikte materialen (zoals bestrating, hout of planten) en het gebruik van materieel (zoals een frees of een graafmachine) bij inbegrepen.

Dit zijn de gemiddelde uurtarieven voor populaire soorten tuinonderhoud Hengelo.

 • Uurloon tuinman – €30 tot €50.
 • Gras inzaaien of grasrollen leggen – €5 tot €10.
 • Bestrating leggen – €50 tot €150.
 • Halfverharding leggen – €20 tot €75.
 • Planten in de grond zetten – €10 tot €30.
 • Een houten terras of vlonder leggen – €75 tot €150.
 • Een schutting of hekwerk plaatsen – €50 tot €150 per strekkende meter.

Wil je een vorm van tuinonderhoud of tuinaanleg die niet in deze lijst staat? Neem even contact op met de tuinman. Hij vertelt je graag op welke kosten je moet rekenen. Hij kan je ook een vrijblijvende offerte opsturen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.